Subbuteo Vereniging is op zoek naar nieuwe leden

Maar wat is subbuteo zult u zich waarschijnlijk afvragen

Subbuteo is een vorm van tafelvoetbal uitgevonden in 1947 door een in de 2e wereldoorlog invalide geraakte Engelsman, die daarvoor een fanatiek voetballer was. Hij verzon een tafelvoetbalspel waarbij hij de voetbal figuurtjes uit hout sneed en een oude legerdeken als speelveld gebruikte. Hij noemde het spel subbuteo, naar een valkensoort, waarvan hij eveneens liefhebber was. Thans zijn de houten figuurtjes vervangen door plastic spelertjes en is dit spel uitgegroeid tot een ware wedstrijdsport die over de gehele wereld beoefend wordt.

Het speelveld en de spelertjes.

Het speelveld is te vergelijken met een biljartlaken waarop dezelfde lijnen zijn getrokken als bij een “echt” voetbalveld. De afmetingen van het speelveld zijn 130 x 90 centimeter. Op dit speelveld bevinden zich twee elftallen van voetbalspelertjes die men het beste kan vergelijken met zogenaamde “duikelaartjes”, een halfrond voetstukje met daarop een voetbalfiguurtje van ongeveer 2 centimeter hoogte gemonteerd. Deze spelertjes worden geheel los, zonder gebruik te maken van stangen, veertjes, magneten of andere hulpmiddelen, over het speelveld voortbewogen door een lichte tik van de wijs- of middelvinger tegen het voetstukje. Door nu het spelertje tegen de bal te tikken kan deze worden verplaatst en een aanval worden opgebouwd met uiteraard als doel het scoren van doelpunten. In het doel bevindt zich een doelverdediger die is bevestigd aan een 15 cm. lange stang met handvat. Doordat men deze kan bewegen kan men het hele doel verdedigen en trachten een doelpunt te voorkomen.

Hoe speel je Subbuteo voetbal?

Subbuteo voetbal is een individuele sport. Een wedstrijd wordt gespeeld door 2 personen die ieder de beschikking hebben over hun eigen elftal van voetbalfiguurtjes. Het spel is gesplitst in een aanvallende en een verdedigende partij. De speler die balbezit heeft is de aanvallende partij. Hij alleen mag trachten de bal te raken. Iedere keer als de aanvallende partij een spelertje tegen de bal tikt mag ook de verdedigende partij een spelertje vertikken, om het de aanvallende partij zo moeilijk mogelijk te maken. Hij mag daarbij echter de bal niet raken. Het balbezit gaat over als de aanvallende partij de bal mist, of de bal tegen een spelertje van de verdedigende partij speelt. Dan zijn de rollen dus omgedraaid.

Subbuteo, niet zomaar een spel

De kracht waarmee men tikt bepaalt de snelheid van het spelertje en de bal. De zuiverheid bepaalt het niveau van het spel. Al naar gelang de vaardigheden van de spelers kan Subbuteo-voetbal van een “eenvoudig potje tikken” door beginners, uitgroeien tot een “spannende kijksport” beoefend door topspelers. Bij deze laatste categorie komen alle facetten van het Subbuteo-voetbal pas echt naar voren. Net als in het echt voetbal zijn techniek, tactiek en niet te vergeten spelinzicht bepalend voor de winst. Ook concentratie en motivatie zijn belangrijke factoren op het hoogste niveau. Omdat de spelertjes los over het speelveld kunnen worden bewogen, kunnen alle situaties van het “echte” voetbal worden nagebootst. Ook Subbuteo-voetbal kent buitenspel, doelschoppen, uitballen, corners, vrije schoppen, penalty’s etc. Uiteraard is dit alles aan strenge spelregels gebonden en bij officiële wedstrijden is er dan ook altijd een scheidsrechter die op de toepassing daarvan let.

Subbuteo in Hoogezand en Sappemeer

Subbuteo wordt in Hoogezand in competitieverband gespeeld bij G.S.V. de Hyacinth in het Woldwijckcentrum. Kom gerust eens kijken op 1 van onze speelavonden op de vrijdag. Je kunt kijken maar ook zelf even spelen onder begeleiding van een deskundige. Voor informatie kunt u terecht bij Jacob Bijlstra, jacobbijlstra@hotmail.com  of bezoek onze site op facebook https://www.facebook.com/groups/475015889259835/